marți, 23 august 2011

Cei mai mari specialişti vorbesc despre sfârșitul Europei! Ce înseamnă asta pentru România?


“Sfârşitul Europei!”, aşa titrează, aproape la unison, presa străină în ultimele zile. Prăbuşirea burselor, creşterea datoriilor, atât în mediul privat, cât şi în cel guvernamental, şi problemele băncilor europene par a avea toate un singur rezultat: sfârşitul Europei, aşa cum o ştim astăzi!

Cei mai apreciaţi specialişti economici la nivel mondial susţin că urmează ceea ce s-ar putea numi, într-o variantă blândă, o apocalipsă! Iată care sunt principalele motive pentru care Bătrânul Continent se află în pragul de-zastrului:
Datoriile imense
Statele Europei sunt înglodate în datorii, după ce fiecare problemă economică a fost “rezolvată” printr-un împrumut, de cele mai multe ori, uriaş. Unul din cei mai cunoscuţi economişti, profesorul Nouriel Rubini (foto), cunoscut drept “profetul crizei”, după ce a prevăzut criza din 2008 înainte cu un an să înceapă, a declarat, într-un interviu pentru Wall Street Journal: “Există prea multe datorii. Din datorie nu poţi să ieşi decât prin economisire, printr-o creştere economică puternică sau prin metoda periculoasă a inflaţiei. Dar, dacă nu se reporneşte consumul populaţiei şi al firmelor, atunci rişti să rămâi în recesiune”. Analiştii au căzut de acord că una dintre cauzele pentru care Europa nu-şi va mai reveni este situaţia Greciei. Falimentul acestui stat a fost împiedicat prin- tr-un nou împrumut.
Sfârşitul monedei euro
Specialişti în economie, printre care şi politicianul francez Jacques Delors (foto), cel considerat chiar “tatăl Europei moderne”, susţin că moneda unică europeană este în pericol să se destrame în următorii ani, dacă actuala componenţă a zonei euro se va păstra. “Lăsaţi euro, mergeţi înapoi la monedele naţionale pentru a atinge o depreciere masivă nominală şi reală”, este şi sfatul profesorului Roubini către şefii guvernelor.
Căderea burselor europene 
Fluctuaţiile de pe pieţele de capital reprezintă un real motiv de îngrijorare. Teama cea mare este că băncile europene nu se vor putea refinanţa. Concluzia pesimistă a analiştilor este că de amploarea blocajului din domeniul bancar vor depinde gravitatea şi durata încetinirii economice. Dacă băncile nu reuşesc să-şi revină, sistemul financiar va duce la prăbuşirea ţărilor.

Iată ce ne aşteaptă pe noi

În România, lucrurile vor merge prost cel puţin până în 2014, moment în care se estimează că vom ajunge la acelaşi nivel cu cel la care eram în 2008. Iată ce ne paşte, în opinia specialistului Liviu Voinea (foto), preşedintele Grupului de Economie Aplicată:
- Împrumuturile se vor face mai greu şi mai scump. 
- Românii îşi vor găsi mai greu de lucru în străinătate, întrucât multe din statele europene vor aplica politici protecţioniste pentru cetăţenii lor. 
- Vor exista noi valuri de concedieri, iar din pricina scăderii veniturilor se va reduce şi consumul. 
- Datoria naţională va creşte în continuare, şi asta pentru că statul a contractat împrumuturi mari, pe care nu le va mai putea returna. E de aşteptat ca, din acest motiv, să crească şi fiscalitatea.

«Băncile vor fi lăsate să intre în faliment»

Liviu Voinea, preşedintele Grupului de Economie Aplicată (GEA), a explicat, pentru Libertatea, de unde vine declinul Europei.
“În multe cazuri, datoria marilor companii a fost preluată de state, devenind datorie publică, greu de returnat. Tot de aici a decurs căderea burselor. Părerea mea e că o criză nu se poate rezolva în absenţa unor falimente. Or, în ultimii 80 de ani, noi nu am avut decât unul răsunător: cel al Lehman Brothers”, ne-a declarat şeful GEA. Liviu Voinea susţine că declinul mondial nu îşi va găsi rezolvarea decât prin asumarea unor pierderi: “În curând vor exista bănci care vor fi lăsate să intre în faliment, state care nu îşi vor mai salva datornicii. Nu mai pot fi salvaţi toţi! Cineva trebuie să iasă din zona euro, şi cel mai probabil va fi între Spania, Italia, Belgia, Grecia, ţările cu mari datorii. De cealaltă parte se află Germania şi Franţa, ţări considerate motorul UE”.

Şomajul şi traiul tot mai scump i-au dus la violenţă

Protestele de la Londra, Anglia, din urmă cu două săptămâni, când mii de tineri au manifestat violent împotriva presupuselor abuzuri ale poliţiei, au reprezentat, se pare, începutul unui şir de violenţe în întreaga Europă.
Conform analiştilor, rata tot mai mare a şomajului, precum şi gradul de îndatorare al populaţiei au constituit motivul pentru care oamenii au dat năvală pe străzi, incidentul cu poliţia de la Londra sau vizita Papei la Madrid fiind doar pretexte pentru a-şi da frâu liber adevăratelor nemulţumiri. În vreme ce în Spania mii de oameni au protestat faţă de costul uriaş al vizitei Papei, în Germania, tinerii au comis recent violenţe pe străzi din cauza traiului tot mai dificil. “Londra e peste tot”, au scris anarhiştii care au incendiat 50 de maşini de lux în Hamburg.
«La noi nu funcţionează conştiinţa colectivă»
Mişcări violente de stradă, precum în ţările europene, ar putea avea loc şi în ţara noastră, dar doar în cazuri extreme, întrucât românii nu sunt uniţi, după cum afirmă psihologul Hanibal Dumitraşcu (foto) . “La noi conştiinţa colectivă nu funcţionează, însă dacă se desface Europa, şi România va suporta acelaşi tip de manifestare violentă. La noi nu există idealuri şi valori comune”, afirmă specialistul.

Aurul atinge valori-record

Preţul aurului pe pieţele internaţionale a depăşit record după record. Ieri, acesta a crescut cu 1,6%, la 1.882 dolari pe uncie, analiştii estimând că până la sfârşitul anului ar putea atinge 2.000 dolari pe uncie, potrivit Bloomberg. Specialiştii susţin că acest metal ar putea deveni, în scurt timp, cea mai stabilă monedă de schimb.


Sursa:  Libertatea

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Trafic

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Best CD Rates